Feestelijke heropening VIV Statue

Vrijdagmiddag 4 oktober vond als aftrap naar de VIV Open Dagen (7-10 oktober) om 16.00 uur de feestelijke heropening plaats van het VIV Statue nabij de Oude Doetinchemseweg in Varsseveld.

De afgelopen maanden is er door verschillende partijen hard gewerkt om het monument op te knappen. Zo zijn er onder andere betonrestauraties uitgevoerd, werd de verlichting vervangen en de grond rondom verhard. Aan Ben Hiddinga, wethouder van de Gemeente Oude IJsselstreek, de eer om het opgeknapte monument officieel te heropenen. Ondanks de regen, waren verschillende VIV-leden toch aanwezig om de heropening mee te vieren. Op naar de Open Dagen!

Afbeelding: Opening VIV-statue (3)

Toespraak Ben Hiddinga

Hallo allemaal,

In 1984 werd de autobaan A18 doorgetrokken van Doetinchem naar Varsseveld. Het zorgde ervoor dat het dorp goed aangesloten werd op de rest van Nederland. Bij wijze van welkom en dankbaarheid heeft de VIV toentertijd dit standbeeld opgericht.Het straalt eenheid, saamhorigheid en daardoor kracht uit. En de helm staat symbool voor het historisch besef. Wat mij betreft niet alleen het feit dat hier ooit een Romeinse veldheer is geweest, maar ook dat dit een gebied is waar je van oudsher naar elkaar omkijkt en elkaar helpt. Samenwerkt. Noaber bent.

Die samenwerking ervaar ik ook nu nog steeds. Samen met de VIV proberen we nieuwe en jonge ondernemers naar de Achterhoek te krijgen. Ook de Hogeschool Arnhem Nijmegen, het Graafschapcollege, het CIVON en de IBOIJ werken hieraan mee. Het gaat goed met Varsseveld. Het dorp is in trek bij bedrijven en mensen willen er wonen. De afgelopen periode is de werkgelegenheid in Varsseveld met 22% gegroeid. Dat is nergens in heel Gelderland beter. Dit danken we natuurlijk aan de bedrijven die zich goed ontwikkelen en de uitbreiding van het bedrijventerrein Hofskamp Oost met de 2e fase. We zijn daar zo goed als uitverkocht. Zoals u weet is ook een Hofskamp Oost fase 3 in de maak. Als dat doorgaat zal dat opnieuw een enorme boost voor de werkgelegenheid in Varsseveld betekenen. Besluitvorming ligt nu op het provinciehuis. Even afwachten dus.

Bedrijven staan midden in de samenleving. Mensen verdienen er hun inkomen en dat inkomen wordt weer besteed. Liefst lokaal natuurlijk. Bedrijven kunnen niet zonder personeel en personeel kan niet zonder bedrijven. Een symbiotisch geheel dus. Investeren in de samenleving betekent dus dat je als bedrijf investeert in het welzijn van je personeel. En misschien is het onbedoeld, maar door een reclamebord te sponsoren langs het voetbalveld maak je uiteindelijk je eigen personeel blij en krijg je daar als bedrijf wat voor terug.

Personeel vinden is de uitdaging voor de komende tijd. Hoe zorg je ervoor dat er voldoende personeel is om het bedrijf draaiende en groeiende te houden? Naast het actief werven van personeel van buiten onze streek is een mogelijkheid om jongeren in de streek te houden. Interessante banen, beloning en een fijne woonomgeving zijn dan van belang. Op dit moment is in Varsseveld een aantal jongeren bij elkaar gekomen om te bekijken wat eraan schort in het dorp en hoe het opgelost kan worden. Ik denk dat het van belang is om hier als bedrijfsleven goed naar te luisteren en bij te dragen aan de acties. De jeugd heeft de toekomst en is de toekomst.

Er staat de komende jaren veel te gebeuren in het dorp. Er worden woningen gebouwd, er komen bedrijven en inwoners bij. Dat vraagt om een krachtige samenwerking tussen alle partijen. De VIV is zo’n partij. Met het oppoetsen van dit standbeeld wordt ook de kracht van de samenwerking bevestigd. 55 jaar VIV. 55 jaar industriële samenwerking. Uit ervaring kan ik u melden dat 55 jarigen zich nog steeds jong voelen en nog een heel leven voor zich hebben waarin mooie dingen gaan gebeuren.

Van harte gefeliciteerd met deze prachtige mijlpaal en op naar de volgende 55 jaar!

 

Feestelijke heropening VIV-statueFeestelijke heropening VIV-statue
Feestelijke heropening VIV StatueFeestelijke heropening VIV StatueFeestelijke heropening VIV StatueVIV STatue by night

VIV Statue in de media