Waar bent u naar op zoek?
Meest gezochte items

Sfeerimpressie studiereis 2024

We hebben een boeiende gezamenlijke studiereis gemaakt met de IBOIJ en VIV. Het thema van de dag draaide om water & stoom.

Een van de hoogtepunten van onze reis was het bezoek aan het indrukwekkende Woudagemaal in Lemmer. Het Woudagemaal is niet alleen een indrukwekkend staaltje van techniek, maar ook een belangrijk symbool van Nederlandse waterbeheersing en -veiligheid. Het is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld dat zijn oorspronkelijke functie nog steeds vervult. Dit imposante bouwwerk, dat nog gemiddeld 15 dagen per jaar actief is, speelt een essentiële rol in het beschermen van ons land tegen overstromingen. Het Woudagemaal is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en is een UNESCO-werelderfgoedlocatie.

Na een vaartocht en een heerlijke lunch van Lemmer naar Langweer, maakten we een tussenstop bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). Hier werden we ondergedompeld in de rijke geschiedenis van stoomtreinen, met een aantal exemplaren die nog steeds op speciale dagen in gebruik zijn. Het was bijzonder om te zien en te horen hoe een toegewijde gemeenschap van vrijwilligers zich inzet voor het behoud van deze historische locomotieven, waardoor de magie van stoomtreinen levend blijft.

 

Met een voldaan gevoel besloten we de dag met een heerlijk diner.

Studiereis 2024